Kirjoittaja Aihe: SALASANOISTA  (Luettu 6177 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Juhana

  • Ylläpitäjä
  • *
  • Viestejä: 1173
  • ¡Hala Madrid!
SALASANOISTA
« : 30.11.2011, 10.44.48 »
Ensin alkuun painotan, että täältä foorumilta tuskin on mitään tunnuksia saati salasanoja missään vaiheessa saatu varastettua.

Tämä viesti tuleekin pääsääntöisesti muistutuksena kaikille käyttäjille. Haluaisin siis muistuttaa kaikkia siitä, että näissä suosituissa foorum-alustoissa on aina ongelmansa ja vaikka asentelenkin kaikki tietoturvapäivitykset suhteellisen nopeasti, aina voi ilmaantua joku haavoittuvuus johon korjausta ei tule tarpeeksi nopeasti.

Pitäkää siis mielessä alla olevat muutamat asiat:
1) Älkää täällä salasanana mitään sellaista, jota käytätte myös muissa tärkeämmissä palveluissa. Muutenkin on huono idea käyttää samaa salasanaa monessa paikassa, mutta erityisen huono idea on käyttää samaa salasanaa "alemman merkityksen" palveluissa kuten keskustelufoorumeilla kuin sitten "tärkeämmissä" palveluissa kuten nettipankeissa, gmaileissa ja facebookeissa.
2) Mikään yksittäinen sana ei ole hyvä salasana. Älkää käyttäkö yksittäisiä sanakirjoista löytyviä salasanoja, älkää edes versiona jossa on 0v3l4sti korvattu kirjaimia numeroilla. Tyhminkin osaa arvata kirjainkorvaukset 0=o, e=3 jne. ja sen takia ne eivät tee salasanaa yhtään turvallisemmaksi.
3) Hyvä salasana on vähintään kahdeksan merkkiä pitkä, ja se sisältää isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Hyvä salasana on myös neljän tai viiden selväkielisen sanan jono, kunhan sanat ovat satunnaisia eivätkä siten helposti arvattavissa. ahvenporakurppahiekka, eli neljä selväkielistä sanaa (21 merkkiä) on hyvinkin turvallinen salasana ja kaiken lisäksi varsin helppo muistaa. Vielä turvallisemmaksi tuon saa, kun katkaisee muutaman noista sanoista erikoismerkillä tai numerolla eli ah4venporakurppahie/kka.
4) LastPass on varsin mainio ja luotettava työkalu salasanojen hallinnassa. Suosittelen kaikkia tutustumaan, esimerkiksi tuon selainlisäosat helpottavat elämää monimutkaisten salasanojen kanssa huomattavasti.

t Juhana
"Nosotros somos Real Madrid y no tememos miedo a nadie."