Kirjoittaja Aihe: Pallo on pyöreä  (Luettu 17690 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

el Blanco

 • Viestejä: 3858
Pallo on pyöreä
« : 08.03.2006, 18.56.16 »
... rakkaudesta jalkapalloon, rakkaudesta kirjoittamiseen. Rakkaudesta yrittää kuljettaa mielensä hämyisiä antenneja pitkin ajatusten valtavirtoja, jotka päättymättömästi poukkoilevat siihen määränpäähän, että pitäisi olla jotain välttämätöntä ja tärkeää sanottavaa. Ja kas, kyllähän sitä sanottavaa onkin, sillä...


 :pallo:BOLTSI ON PYÖREE:pallo:

"Monille ihmisille jalkapallo on osa elämää, mutta italalialaisille elämä on osa jalkapalloa."

Tähän tapaan lausui legendaarinen ranskalaisjalkapalloilija, keskikentän maestro, Michel Platini pelatessaan italialaisessa Torinon Juventuksessa 1980-luvulla. Platini todella tarkoitti sitä, mitä sanoi. Tuota lausahdusta ei kuitenkaan suinkaan voi yhdistää pelkästään italialaisiin, vaikka tuntuukin melko vahvasti siltä, että juuri he osaavat kanavoida jalkapalloilun romantiikan kaikista hienoimmin.

Jalkapallo - fotboll, football, soccer, Fussball, fútbol, futebol, calcio - on ylivoimaisesti maailman suurin, suosituin ja tärkein urheilulaji. Se ei kuitenkaan ole pelkästään yksi urheilulaji muiden joukossa. Tuntuu peräti siltä, että se on kaikkien lajien alku ja juuri - urheilun hengittävä isä ja äiti; lapsi ja kaiken atleettisen liikkumisen avaruus ja täydellinen tyhjiö. Se on yksi taiteellisuuden muoto, se on taktinen keino, kiihkon laukaisija ja vastakohtien asettelija. Se on myös ratkaisija ja väline; se tuottaa propagandaa ja se laannuttaa. Se tuottaa surua ja lohtua, iloa ja toivoa. Se on kaikki kaikessa, jos sitä vain osaa rakastaa, ja jos sen ottaa syliinsä joka kerta yhtä onnellisesti odottavainen hymy kasvoillaan. Silloin, kun siihen on kasvanut kiinni, on siitä mahdotonta enää luopua, koska sen paikka jalkapalloihmisen sydämessä on suorastaan kuolematon.

Ja kuten siis jo kertaalleen todettua, jalkapallo ei ole suurimmalle osalle sitä seuraavista ihmisistä pelkästään huvin täytteistä urheilua: se on heille taidetta, se on heille jopa uskonto; joillekin se voi olla jopa sotaa, tai ainakin suuri välikappale vanhoissa, vaarallisissa kaunoissa.

Jalkapalloilun kehittymisen myötä myös ihmisten suuntautuneisuus kyseiseen lajiin on kokenut muutoksia ja kehittynyt aikojen kuluessa. Jalkapallo on konservatiivinen laji ja omalla tavallaan se on ajaton, vaikka joskus julma tosiasia onkin, että raha ottaa liian suuren vallan, eikä näin ollen stadionien romantiikka enää pärjää kapitalistisessa kilpajuoksussa. Vanha totuus on kuitenkin se, että siellä missä pelataan jalkapalloa, siellä on myös kannattajia, faneja. He ovat edessä ja takana, keskellä ja sivulla, sillä he ovat omien seurojensa ja joukkueittensa tukipylväitä. He ovat intohimoisia tai vähemmän intohimoisia tukijoita, jotka ovat omaksuneet faniuden osaksi elämäänsä.

Faniuden perinnäinen olemus muodostuu kiintymyksestä, jota voi olla monenlaista. Se voi alkaa kuin ihastuminen toiseen ihmiseen. Ensin näet hänet, sitten katselet häntä. Tuolloin mielenkiintosi jo kasvaa vähitellen, kunnes huomaat ihastuneesi. Sen jälkeen ei ole enää paluuta, sillä ihastumista seuraa rakkaus ja rakkautta kiintymys, ja kun ihminen on tarpeeksi kiintynyt kohteeseensa, ei sitä voi unohtaa, eikä jättää. Tämä kyseinen, romanttinen rakkaussuhteen alku jotain seuraa kohtaan ei kuitenkaan päde aina. Asiaan saattavat vaikuttaa niin yhteiskunnalliset näkökannat, poliittiset mielipiteet, historia tai vaikkapa seuran värikoodi.

Periaatteessa fanius on rajatonta, nykytermiä käyttäen suorastaan jopa globaalia; se ei tunne valtioiden rajoja, sillä ei ole äidinkieltä, eikä se välitä uskonnollisesta vakaumuksesta, jos fani ei itse niin halua, tai tahdo sellaisiin asioihin faniudensa kohdalla vaikuttaa. Kun johonkin on oikein rakastunut ja kiintynyt, niin totuuden toisella puolella ei ole niinkään enää väliä. Joku saattaa kannattaa vain kotikaupunkinsa mutasarjaseuraa, toinen suuren maailman suurseuraa ja joku ehkä molempia, joka on jakautunutta multifaniutta - eräänlaisen kypsymättömän rakkauden jakoa kahteen tai jopa kolmeenkin eri suuntaan, jolloin voimakkain kiintymys ottaa yliotteen ja muille jää lähinnä hyvin syvä sympatia. Globaalissa faniudessa kyse ei enää ole välttämättömyydestä kotiseutuaan tai juuriaan kohtaan, kyse ei ole kansallisuudesta eikä niin sanotuista oikeista asenteista tai mielipiteistä. Tuolloin valintoja ei tehdä pelkän pienen ajattelun piirissä, vaan yleensä jalkapallosta kiinnostunut henkilö, faniuden kahlitsema ihminen, huomaa asian menneen hiukan nurinkurin tyyliin: "Minä en valinnut seuraa, vaan seura valitsi minut."

Jalkapallon yhteiskunnallisia vaikutuksia ei voi kiistää, eikä niistä puhumista sovi vältellä, vaikkei aiheesta välttämättä pitäisikään. Poliittinen tausta eurooppalaisessa jalkapallossa on vahvimmillaan Espanjassa ja Italiassa, kun taas esimerkiksi Englannissa politiikka on aina pyritty pitämään vahvasti pois urheilusta. Tämä seikka kuitenkin on esteenä todelliselle jalkapalloromantiikalle, joka elää stadioneilla; se elää kannattajissa, seurojen omalaatuisissa historioissa ja kiistanalaisissa asioissa. Se elää vahvoissa ajoissa ja nykyhetkessä. Se elää kiihkossa ja intohimossa, rakkaudessa ja tunteessa, eikä se kysele vastaantulijalta mielipidettä.    Poliittisena välineenä jalkapallo on kieltämättä tietynlainen vääryys, mutta eikö asioilla mietiskely, eräänlainen tabu, teekin kyseisestä asiasta vieläkin mielenkiintoisemman ja jossain määrin jopa hyväksytyn? Mielipiteet ja asenteet vellovat enemmälti nimen omaan kannattajissa, ei seuroissa itsessään. Esimerkiksi italialaisen SS Lazion useimmat äärikannattajat, eli ultrat, ovat äärioikeistolaisia, suoremmin sanoen fasisteja, mutta se ei tarkoita sitä, ettäkö itse seurana Lazio kantaisi fasismin perintöä ylpeänä roomalaisen kotkansa harjalla. Se ei myöskään tarkoita sitä, ettäkö espanjalaisen Real Madridin (niin ikään) äärioikeistolainen äärikannattajaryhmä Ultras Sur edustaisi samanlaisia mielipiteitä kuin madridismo,  todellinen Real Madridin henki, historia ja perintö, tulevaisuus ja nykyhetki. Toisena ääripäänä voitaneen nähdä vaikkapa italialaisen Livornon äärikannattajat, jotka eivät ujostele Neuvostoliiton lippujen kanssa, sillä he ovat puhtaita kommunisteja.

Loppujen lopuksi laji nimeltä jalkapallo on yksi monista mielipiteen jakajista ja siitä voidaan nähdä monta erilaista puolta: urheilulliset arvot, historialliset näkökulmat, poliittiset kiistat, ihmisten intohimo... ulottuuvuudet ovat miltei loputtomat ja juuri tämä tekee jalkapallosta maailman ylivoimaisen ykköslajin. Sen mahtavuutta ei kuitenkaan tarvitse erikseen hokea, vaikkei se kärsisikään siitä inflaatiota, vaan lajia tulee vaalia luonnollisena välikappaleena asiassa kuin asiassa. Todellisen fanin tulee hengittää jalkapallon ja seuransa kautta ja kiintymystensä kanssa täytyy osata elää. Sen kanssa täytyy tehdä pyhiinvaellusmatkoja ja sen kanssa täytyy ottaa kaikki irti viikonloppuisin. Sen kanssa täytyy vaeltaa, riemuita ja surra ja kun ajat kuluvat, jalkapallo hengittää yhä, eikä todellinen jalkapalloihminen ikinä unohda sen suurta merkitystä sydämessään. Se otetaan hautaan mukaan ja pelaaminen jatkuu vielä kuolemankin jälkeen.

... kiihko, intohimo, uhrautuminen. Jalkapallo on tavattoman vaarallista.

"Jalkapallo on sotaa."
- Rinus Michels.

"Minä olin paras."
- Edson Arantes do Nascimento.

"Yksi kaunis tilanne, Luojan tähden."
- Eduardo Galeano.

"Sydämeni on valkoinen."
- Fernando Morientes.

... y hala Madrid por siempre; el corazón blanco (y azul ;) - H J K; sinä, jota en koskaan unhoita...)

Mágico Madrid

 • Viestejä: 6090
 • La Saeta Rubia 1926–2014
  • Los Blancos
Re: Pallo on pyöreä
« Vastaus #1 : 08.03.2006, 19.21.15 »
Kiitos Blanco!! Loistavaa juttua..  :peukku_ylos: :peukku_ylos:


"Yksi kaunis tilanne, Luojan tähden."
- Eduardo Galeano.


Mihin tämä sitaatti liittyy?? voiko joku kertoa.. oli meinaan niin iskevästi sanottu..

iHala Madrid!!
" La Saeta Rubia es el Real Madrid"¡HalaMadrid!

HannuTouru

 • Viestejä: 2160
Re: Pallo on pyöreä
« Vastaus #2 : 09.03.2006, 18.43.11 »

"Yksi kaunis tilanne, Luojan tähden."
- Eduardo Galeano.


Mihin tämä sitaatti liittyy??
"Kaikkien uruguaylaisten tapaan tahdoin olla jalkapalloilija. Pelasin oikein hyvin, olin suorastaan loistava, mutta ainoastaan öisin, kun nukuin: päivällä olin pahin rähmäjalka, joka maani kentillä on koskaan nähty.
 Myös fanina olin kovin vajavainen. Juan Alberto Schiaffino ja Julio César Abbadie pelasivat vihollisen riveissä eli Peñarolin joukkueessa. Nacional-joukkueen kovana kannattajana yritin kovasti vihata heitä. Mutta "el Pepe" Schiaffino johti joukkueensa peliä mestarillisine syöttöineen aivan kuin olisi nähnyt kentän stadionin korkeimmasta tornista, ja "el Pardo" Abbadie kuljetti palloa sivurajaa pitkin, juoksi seitsemän peninkulman saappain ja huojui puolelta toiselle hipaisemattakaan palloa tai vastustajia: en voinut muuta kuin ihailla, ja tekipä minun jopa mieli hurrata heille.
 Vuodet ovat kuluneet, ja ajan mittaan olen päätynyt hyväksymään identiteettini: en ole enempää kuin hyvän jalkapallon kerjäläinen. Kuljen pitkin maailmaa hattu kourassa ja anon katsomoissa: "Yksi kaunis tilanne, Luojan tähden."
 Ja kun hyvää jalkapalloa pelataan, olen ihmeestä kiitollinen välittämättä hitustakaan siitä, mikä joukkue tai maa sen minulle tarjoaa.
"

- Eduardo Galeano

:pallo:

********************

Ja Blancon kirjoituksille aiheesta riippumatta varaukseton  :peukku_ylos:. Ehdottomasti(muita yhtään vähäksymättä) tämän foorumin parasta antia...  :tuoppi:
"Ganar queremos todos, pero sólo los mediocres no aspiran a la belleza."

HannuTouru

 • Viestejä: 2160
Re: Pallo on pyöreä
« Vastaus #3 : 11.03.2006, 18.33.26 »
"Jalkapallo on sotaa."
- Rinus Michels.

"Minä olin paras."
- Edson Arantes do Nascimento.

"Yksi kaunis tilanne, Luojan tähden."
- Eduardo Galeano.

"Sydämeni on valkoinen."
- Fernando Morientes.
Loistavia muuten. Ja pari loistavaa myös tässä:

"Fue la mano de Dios"
- Diego Maradona

"Quiero que la gente diga otra vez: ‘Vamos a la cancha, vamos a ver a El Diego’"
- Diego Maradona

"Meillä on järjen Jumala, joka on Kristus, ja meillä on sydämen ja sielun Jumala, joka on Diego."
- Alejandro Veron, Maradona-uskonnon perustaja

"Kaikki haluavat nähdä Pelen ja koskettaa häntä. Pelellä ei ole ihonväriä, uskontoa ei rotua. Pele on universaali."
- Edson Arantes do Nascimento

"Ganar queremos todos, pero sólo los mediocres no aspiran a la belleza."

el Blanco

 • Viestejä: 3858
Re: Pallo on pyöreä
« Vastaus #4 : 17.03.2006, 21.35.40 »
Diego Armando Maradona omistuttaa elämäkertansa mm. kaikille maailman jalkapalloilijoille, Fidel Castrolle ja Michael Jordanille.

Ja tiedättekö, miksi Diego pitää niin paljon New Yorkista? Kas kun kukaan ei tule pysäyttämään häntä kadulla, koska kukaan ei tunne häntä. Kas kun kyseessä on hotdog-lajien maa, niin kuin E. Wynalda - american soccerstar in the 90s - asian ilmaisisi.

... vaan mistä muodostuu jalkapallon romantiikka? Historiaa huokuvista stadioneista? Vanhoista perinteistä? Elävistä legendoista? Yleisöstä ja kannattajista? Seuran väreistä?
Romantiikkaa tarjoavat mm.

... Athletic Bilbaon ikivanha baskiaate,
... FC Barcelonan täysin mainokseton paita kautta aikain,
... "Illa, illa, illa...",
... huokuvat, unohdetut betonikatsomot, joissa punnitaan monta asiaa,
... perinteitä ylistävät kannatuslaulut ja iskulauseet,
... kaikki se, mitä itse pitää hienona, etäisenä mutta silti läheisenä osana jalkapallossa ja kaikessa mitä lajin ympärillä tapahtuu. Monesta asiasta ei edes tarvitse pitää, mutta riittää vain sen olemassaolo, kun sen voi sanoa olevan jalkapalloilullisesti romanttista. Tämäkin on vain yksi seikka, miksi jalkapallo on globaalisti niin merkittävä väline kansainvälisessä kanssakäymisessä.

Ja mikäkö ihme tämä topikki on... mitä se muka tarjoaa? Ei yhtään mitään ja silti paljon, koska tämä on hajanaisten ajatusten kehto - kanava, jonka kautta voi tarjota ajatuksiaan liittyen jalkapalloon, koska usein yön pimeinä tunteina - kun en ole unta saanut - olen miettinyt erinäisiä asioita. Minä näen yleisömeret, stadionit, joukkueiden bussit; näen pelaajien ilmeet ja tuuletuselkeet. Osaan tarkastella pilkkukisaan lähtevien pelaajien ajatuksia, heidän kasvojaan. Kuka näyttää siltä, että pistää pallon varmasti pussiin? Kuka on epävarman oloinen? Kenellä on sukat huolimattomasti alhaalla? Kuka on ryhdikäs ja julman tyylikäs... kuin mafioso tai se mies, joka tuli hakemaan rakastettuasi tanssiin, etkä uskaltanut sanoa vastaan, koska tiesit olevasi luuseri, niin kuin loppujen lopuksi kaikki, jotka yrittävät olla jotain, mitä eivät ole. Monet rankkarikisassa ovat olleet juuri sellaisia - suuretkin tähtöset epäonnistuvat, koska he ovat kuin Platini, Zico tai Roby Baggio - he ovat luoneet omilla epäonnistumisillaan aimo annoksen uutta romantiikkaa ja muisteltavaa jälkipolville, jotka eivät voi kuin kunnioittaa näitä suuri herroja ihanista tunteista ja muistoista. He ovat jumalaisia pelaajia, koska loppujen lopuksi he ovat niin inhimillisiä ja hekin voivat epäonnistua - Platinikin pelasi teurastuksen jälkeen Heyselissä... hän teki maalin niin kuin tavallisessa pelissä.

"Hävisimme, koska emme voittaneet."
- Ronaldo; hän, joka oli jo kuollut, mutta joka pelasi finaaliottelun pelkkänä ruumiina, ilman sielua tai toivoa.

Mágico Madrid

 • Viestejä: 6090
 • La Saeta Rubia 1926–2014
  • Los Blancos
Re: Pallo on pyöreä
« Vastaus #5 : 17.03.2006, 22.17.58 »
nää ei ehkä sovi tänne, mut en keksiny muutakaan paikkaa..  :) toi viiminen on ns. ruudinkeksijä  ;)

"Sometimes in football you have to score goals."- Thierry Henry

"Alex Ferguson is the best manager I've ever had at this level. Well, he's the only manager I've actually had at this level. But he's the best manager I've ever had." - David "Becks" Beckham

"I've got a contract with United until 2010, but my future belongs to God." - C. Ronaldo

"I will do nothing for 89 minutes, but score in the 90th!"- George Weah

"They [Argentina] are the second best team in the world - and there's no higher praise than that!"- Kevin Keegan

"Rosenborg have won 66 games, and they've scored in all of them!"- Brian Moore (selostaja)
" La Saeta Rubia es el Real Madrid"¡HalaMadrid!

el Blanco

 • Viestejä: 3858
Re: Pallo on pyöreä
« Vastaus #6 : 17.03.2006, 22.33.06 »
"Rosenborg have won 66 games, and they've scored in all of them!"- Brian Moore (selostaja)

Ahaah... perfecto. ;D :peukku_ylos:

el Blanco

 • Viestejä: 3858
Re: Pallo on pyöreä
« Vastaus #7 : 17.03.2006, 22.40.52 »
Vaan mutta, mutta... se mitä tähteyteen tulee vanhojen starojen osalta, ei aina ole yksiselitteistä. Diego (on se vaan niin mukava exempel) sanoi kerran Pablo Aimarista: "Hänestä voi tulla toinen minä." ---> mitä sitä suotta olemaan turhan vaatimaton; tosin di Stéfano samaan aikaan kiittää palloa: "Gracias, vieja" - se nahkainen peliväline (se, joka on nainen), joka on antanut hänelle niin paljon. Ilman sitä hän ei olisi tehnyt kaikkia maalejaan, ilman sitä hän ei olisi pystynyt mahduttamaan koko pelikenttää kenkiinsä ja ilman sitä hän ei olisi kiitänyt kuin suihkukone à la Vaalea Nuoli, la saeta rubia.

:pallo: on ollut tärkein väline tähdille. Diego ja Ronaldo nukkuivat se kainalossa öisin. Monet ovat potkineet sitä kaikki päivänsä. Litmasen rakkain lelu jo pienenä lapsena oli :pallo:, ilman sitä ei olisi ureakaan lentänyt lähellä Mäntyharjua (Kultakengästä selviää, jos ei tästä...). Katsokaas, kun :pallo: on universaali muoto - se on kaikki kaikessa ja se on pelin ydin.

el Blanco

 • Viestejä: 3858
Re: Pallo on pyöreä
« Vastaus #8 : 18.03.2006, 11.13.34 »
Brittiläisen kirjailijan, Desmond Morrisin, jako... Morris luokitteli jalkapallokatsojat kirjassaan The Soccer Tribe.

Ensimmäisenä pääryhmänä ovat vanhat kannattajat (The Old Supporters)...

1. Uskolliset
Nämä ovat niitä, jotka omistautuvat suurissa määrin seuralleen. Heille oma seura ei ole koskaan väärässä, eikä häviöön uskota. Huono tulos on uskollisten mukaan huonon tuomaroinnin ansiota tai vastakkaisen joukkueen epäreiluja otteita tai vain huonoa onnea. Uskollinen kannattaja tulee vihaiseksi, kun joku sanoo, ettei hänen suosikkinsa pelannut hyvin.

2. Asiantuntijat
Nämä ovat niitä yksittäisiä henkilöitä, jotka tietävät enemmän joukkueesta kuin valmentaja ja selittäisivät kaiken täsmällisesti, jos vain joku kuuntelisi. He analysoivat jokaisen liikkeen ja seikan ja ovat aina kriittisiä kokoonpanovalintojen suhteen. Yleensä he istuvat stadioneilla lähellä pelialustaa ja he ovat taidokkaita väittelemään ja valittamaan.

3. Vitsailijat
Nämä ovat niitä, jotka vitsailevat tai heittävät hauskaa huulta pelistä tai pelaajista. He myös haluavat loukata huudoillaan joko pelaajaa tai tuomaria.

4. Ivaajat
Nämä ovat hiukan samanlaisia kuin vitsailijatkin, mutta he keskittyvät enemmän ivaamiseen ja pilkkaamiseen. He jopa huutelevat törkeyksiä omalle joukkueelleen, kun peli ei suju tarpeeksi hyvin.

5. Marttyyrit
Marttyyri voivottelee itsekseen ja pyörittää surullisesti päätään vaikeina hetkinä. Martyyri on epäluuloinen voitonkin hetkellä. Marttyyri kärsii joukkueen häviöstä aina yhtä paljon. Hän ei käsitä, miksi tulee otteluihin, vaikka ne aiheuttavat hänelle niin paljon tuskaa, mutta silti hän vain tulee katsomaan ja martyyrisoimaan.

6. Outolinnut
Nämä ovat niitä, jotka pukeutuvat erikoisesti tai hassusti. Outolinnut elävät omassa maailmassaan, mutta tuntevat haluavansa olevan yleisön seassa, jotta hänet huomattaisiin. Kukaan ei saa kunnolla selkoa heidän pohjimmaisista tuntemuksistaan, he ovat täysin uniikkeja kaikessa erikoisuudessaan.

7. Ulkopuoliset
Joskus ulkopuolinen voi löytää tiensä paikkaan, jonne ei välttämättä edes kuuluisi. He voivat tuntea itsensä täysin ulkopuolisiksi ja mitäänsanomattomiksi henkilöiksi, he eivät ole sisällä siinä, missä muut ovat.

... ja vanhoja kannattajia seuraavat nuoret kannattajat (The Young Supporters)...

1. Äänekkäät
Nämä ovat niitä, jotka pitävät ääntä, laulavat, lyövät käsiään yhteen ja huutavat. He ovat fanaattista massaa, jotka pitävät yhtä ja tukevat seuraa kaikin tavoin omalla katsomopanoksellaan. (Morrisin listaus on pääasiassa brittiläistyyppinen ja tätä ykkösryhmää muualla Euroopassa vastaa hyvin pitkälti ultra-toiminta).

2. Noviisit
Nämä ovat hiukan vanhempia ja korkealla katsomohierarkiassa olevia kannattajia. He ovat lauluissa mukana ja pysyvät ennen kaikkea fanaattisina.

3. Fanit
Todellinen fani on tunnistettavissa monin eri tavoin, esimerkiksi heidän vaatetuksensa koostuu pääasiassa suosikkiseuransa väreistä. He ovat jo hyvissä ajoi stadionilla ja haistelevat ilmapiiriä. Yleensä he haluavat myös bongata vastustajafaneja. (Ilmeisesti Morrisin jako "äänekkäiden" ja "fanien" kesken ei ole yksiselitteinen. Myös ilmaisu "fanit" voidaan brittiläisyyden osalta yhdistää mannereurooppalaiseen ultra-kulttuuriin, koska Morris ottaa tässä yhteydessä esille Liverpoolin The Kopin.)

4. Johtajat
On joitakin henkilöitä, joita voidaan pitää luonnollisina "johtajina", jotkut näistä saattavat olla huliganistisia johtajatyyppejä (jos joku on nähnyt Football Factoryn, niin tietää mistä on kyse...). Johtajat keksivät uusia lauluja ja yllyttävät joukkojaan kannustukseen. (Muualta Euroopasta tässä voisi mainita vaikkapa ultra-joukkojen capot.)

5. Huligaanit
Huligaanit haluavat herättää kauhua, sekasortoa ja paniikkia, mutta ennen kaikkea he keräävät adrenaliinia vaarasta ja tappeluista. He haluavat näyttää aggressiivisilta ja etsivät varta vasten vastustajahuligaaneja voimaintaistoihin. Yleensä huliganismilla on vähän tekemistä itse jalkapallon kanssa.

6. Kovanaamat
Nämä ovat erikoislaatuisia äijiä, jotka yleensä eivät pukeudu seuran väreihin, vaan pitävät yllään yksinkertaisia t-paitoja. He ovat pelättyjä ja yleensä liittyvät huliganismiin.

7. Juomarit
Nämä ovat niitä, jotka menevät hyvissä ajoin ennen ottelua kapakkaan kippaamaan muutaman huurteisen. Itse ottelussa he ovat enemmän tai vähemmän humalassa osallistuessaan lauluun ja kannustukseen.

Tässä listauksessa vain muutama esimerkki, jotka voidaan yhdistää moniin eri jalkapallokulttuureihin. Muutamia muitakin varmasti löytyisi kuten esimerkiksi katsomoiden veteraanit, lapsiperheet ja vaikkapa teinifriikit.

el Blanco

 • Viestejä: 3858
Re: Pallo on pyöreä
« Vastaus #9 : 20.03.2006, 14.16.36 »
Tulipa (h)ajatelmia mieleen ja piti vähän funtsia suuria otteluita - joko suuria derbyjä tai sitten muuten vain klassikkoja, koska aprillipäivä ja sen tumma yö lähestyy ja fiilis nousee, vaikkakin viimeisimmät tulokset Valkoisilta ovat olleet pelkkää kuraa... hetki, jota olemme odottaneet, se mitä olemme toivoneet, sitä varten me elämme jäljellä olevat päivät ja vaivumme aktiin kera Klassikon - ja orgasmihan tarjotaan vain voittajille.

Niin... niistä suurista otteluista, mitä nyt on, niin...

Espanja: El Clásicon lisäksi...
Real Madrid - Atlético Madrid - taistelu pääkaupungin herruudesta.
FC Barcelona - Espanyol - ei ulkoiselta muodoltaan vedä vertoja pääkaupungin derbylle, mutta suurehko derby kuitenkin.
Athletic - Real Sociedad - Baskimaan kaksi suurinta vastakkain.
Sevilla - Betis - tunnelmaltaan kuumimmat ottelut Espanjassa ovat Sevillan derbyt.
Sevilla - Málaga - Sevilla ei pidä Málagasta eikä Málaga Sevillasta; andalusialaista sotaa.
Celta - Deportivo - Galician maakunnan kaksi suurinta kohtaavat
Athletic - Real Madrid - Baskiveri kuohahtaa, historialla on kova taakka.

Italia:
Milan - Inter - taistelu Milanon herruudesta.
Milan - Juventus - kaksi suur(in)ta vastakkain.
Juventus - Inter - derby d'Italia.
Roma - Juventus - ilmassa puhdasta vihaa puolin ja toisin.
Fiorentina - Juventus - ilmassa puhdasta vihaa puolin ja toisin.
Lazio - Roma - pääkaupungin derby, aina kiivas tunnelma.

Ranska:
PSG - Marseille - tunnetusti Marseille'ssa ei pidetä kovinkaan paljon pariisilaisista ja koko Ranskahan vihaa pariisilaisia. Etelän jättiläinen vastaan pääkaupunkilaiset - kova klassikko, vaikkakin hiukan aliarvostettu muualla Euroopassa.

Portugali:
Sporting - Benfica - taistelu Lissabonin herruudesta.
Porto - Benfica - aina kuuma klassikko.

Saksa:
Schalke - Dortmund - Ruhrin alueen derby, missä kansa on futishullua muinakin kuin vain MM-kisavuosina.
Bayern - Dortmund - klassikko, se sana riittää.
Bayern - HSV - klassikko, se sana riittää.

Englanti & Skotlanti:
Manchester United - Liverpool - tiukkaa taistelua punapaitojen kesken.
Manchester United - Manchester City - Manchesterin paikalliskamppailu.
Everton - Liverpool - niin sanottu "friendly derby" Merseysidelta.
Arsenal - Tottenham - vastakkainasettelua Pohjois-Lontoossa.
Portsmouth - Southampton - etelärannikon ylpeydet eivät ole parhaita naapureita keskenään, tai eivät ainakaan kannattajat.
Celtic - Rangers - ainut todellinen superklassikko saarilta; brittiottelujen äiti Glasgow'sta. Toiset haukkuu kuningatarta, toiset paavia.

Argentiina & Brasilia:
Boca - River - tämän kuumemmaksi yksi ottelu ei oikeastaan voi mennä, el Superclásico.
Fuminense - Flamengo - elitistiseura vastaan koko kansan Flamemgo, Rion paikallinen.
+ lukuisat derbyt Rion ja São Paulon alueelta.

... + Ruotsista voisi mainita Tukholman derbyt ja Skånen paikalliskamppailun Malmö-Göteborg. Suomesta klassikon aseman omaavat ainakin HJK-Haka, HJK-TPS ja KuPS-MP. Ainakaan klassikko-sana otteluiden yhteydessä Suomessa ei ole kärsinyt inflaatiota...

Siperia

 • Viestejä: 95
Re: Pallo on pyöreä
« Vastaus #10 : 20.03.2006, 15.29.00 »
Unohdit erään tärkeimmistä: Galatasaray vs. Fenerbahce. Siellä on kuulemma tunnelmaa.
« Viimeksi muokattu: 20.03.2006, 15.30.34 kirjoittanut Siperia »

el Blanco

 • Viestejä: 3858
Re: Pallo on pyöreä
« Vastaus #11 : 20.03.2006, 15.34.22 »
Unohdit erään tärkeimmistä: Galatasaray vs. Fenerbahce. Siellä on kuulemma tunnelmaa.

Joo, ja myös sitten Ateenan derbyt. ;)

#17

 • Viestejä: 292
Re: Pallo on pyöreä
« Vastaus #12 : 28.03.2006, 20.35.13 »
Entäs ManU-Chelsea?? Kaksi englannin suurinta vastakkain... ::)
Keep the Red Flag Flyin' !

#17

 • Viestejä: 292
Re: Pallo on pyöreä
« Vastaus #13 : 28.03.2006, 20.39.06 »
"Jalkapallo on sotaa."
- Rinus Michels.

"Minä olin paras."
- Edson Arantes do Nascimento.

"Yksi kaunis tilanne, Luojan tähden."
- Eduardo Galeano.

"Sydämeni on valkoinen."
- Fernando Morientes.
Loistavia muuten. Ja pari loistavaa myös tässä:

"Fue la mano de Dios"
- Diego Maradona

"Quiero que la gente diga otra vez: ‘Vamos a la cancha, vamos a ver a El Diego’"
- Diego Maradona

"Meillä on järjen Jumala, joka on Kristus, ja meillä on sydämen ja sielun Jumala, joka on Diego."
- Alejandro Veron, Maradona-uskonnon perustaja

"Kaikki haluavat nähdä Pelen ja koskettaa häntä. Pelellä ei ole ihonväriä, uskontoa ei rotua. Pele on universaali."
- Edson Arantes do NascimentoVoisitkos Touru suomentaa kaksi ensimmäistä? :D
Keep the Red Flag Flyin' !

Siperia

 • Viestejä: 95
Re: Pallo on pyöreä
« Vastaus #14 : 29.03.2006, 16.05.03 »
Entäs ManU-Chelsea?? Kaksi englannin suurinta vastakkain... ::)
*HUOH* ManU vs. Liverpool kylläkin, Ch€£$ki ei. Tollanen rahajoukkue joka vielä pelaa roiskisroiskis-potkikaikkiakintuille peliä niin WUHuUUU. ManUlla ja Liverpoolilla on vielä sentään jonkinasteinen lädiasenne.

#17

 • Viestejä: 292
Re: Pallo on pyöreä
« Vastaus #15 : 29.03.2006, 17.20.48 »

Lainaus
*HUOH* ManU vs. Liverpool kylläkin, Ch€£$ki ei. Tollanen rahajoukkue joka vielä pelaa roiskisroiskis-potkikaikkiakintuille peliä niin WUHuUUU. ManUlla ja Liverpoolilla on vielä sentään jonkinasteinen lädiasenne.
Lainaus

Mikä huippujoukkue ei ole rahalla koottu? Liverpoolko pelaa sitten nättiä jalkapalloa?

Kyllä asia on nyt niin että Englannin kaksi "suurinta" tällähetkellä ovat ManU ja Chelssi... ::)
Keep the Red Flag Flyin' !

Siperia

 • Viestejä: 95
Re: Pallo on pyöreä
« Vastaus #16 : 29.03.2006, 21.10.39 »

Lainaus
*HUOH* ManU vs. Liverpool kylläkin, Ch€£$ki ei. Tollanen rahajoukkue joka vielä pelaa roiskisroiskis-potkikaikkiakintuille peliä niin WUHuUUU. ManUlla ja Liverpoolilla on vielä sentään jonkinasteinen lädiasenne.
Lainaus

Mikä huippujoukkue ei ole rahalla koottu? Liverpoolko pelaa sitten nättiä jalkapalloa?

Kyllä asia on nyt niin että Englannin kaksi "suurinta" tällähetkellä ovat ManU ja Chelssi... ::)
Myöskin seurojen historialla on jotain merkitystä.

HannuTouru

 • Viestejä: 2160
Re: Pallo on pyöreä
« Vastaus #17 : 29.03.2006, 21.30.35 »
Voisitkos Touru suomentaa kaksi ensimmäistä? :D
"Fue la mano de Dios"
"Se oli Jumalan käsi"
- Diego Maradona, Englantia vastaan kädellä tehdystä maalistaan Meksikon MM-kisoissa 1986


"Quiero que la gente diga otra vez: ’Vamos a la cancha, vamos a ver a El Diego’"
"Haluan ihmisten sanovan taas: ’Mennään kentälle, mennään katsomaan Diegoa’"
- Diego Maradona, palattuaan Bocaan 1995

On vain yksi Diego.  :pallo: :peukku_ylos:
"Ganar queremos todos, pero sólo los mediocres no aspiran a la belleza."

RONALDO

 • Viestejä: 2813
Re: Pallo on pyöreä
« Vastaus #18 : 30.03.2006, 16.18.15 »
Kyllä asia on nyt niin että Englannin kaksi "suurinta" tällähetkellä ovat ManU ja Chelssi... ::)

Niinno, ainakin sarjataulukon mukaan  ::)

el Blanco

 • Viestejä: 3858
Re: Pallo on pyöreä
« Vastaus #19 : 31.03.2006, 14.22.35 »
"Fue la mano de Dios"...

Niin, silloin (1986) se oli Kaikkivaltiaan suopea koura; varmaankin sama, joka oli Aatamille elämän antanut, mutta myöhemminhän Diego on todennut, että vitut se mikään Jumalan käsi ollut, vaan hänen - Diegon. Hänen, joka voitti Englannin, Argentiinan suuren vihollisen (Falkland). Hän, Diego, joka haistatti briteille pitkät huijauksella ja hiukan myöhemmin kauneudella.

Hän, joka nykyään pilkkaa jenkkilää yhdessä Hugo Chávezin kanssa, koska siellä päin maailmaa sosialismin varjo on ainut keino taistelussa jenkkien ylikapitalismia vastaan, sillä hehän pistävät nenukkansa asioihin, jotka eivät sivistymättömille jästeille edes kuulu. Sillä niin kuin Diego, ovat myös hänen ajatuksensa kapinallisia.

Diego oli itsessään suuri ilmiö, mutta valitettavasti taiteilijan herkkä sielu paloi liian kovalla liekillä ja aivan liian nopeasti. Koko loistelias ura ja saavutukset kietoutuvat parhaiten siihen kuvaan, kun Diegoa kannetaan monien ihmisten voimin kultatuolissa vuoden '86 finaalin jälkeen Azteca-stadionilla. Diegolla on FIFA:n pokaali, hän joka voitti sen ja Diegolla on mitali, joka on varmuuden vuoksi paidan alla piilossa. Napolissa Diego oli jumala, mutta hän lähti sieltä vähemmän kunniakkaasti - sen jälkeen mestari on ollut häivähdys, taituri, joka eli legendan asemallaan - mies, joka ei osannut jättää huumeita, vaan lopulta joutui uransa päätyttyä moniin vieroituksiin, kunnes on toistaiseksi taas kuivilla ja voi hyvin laukoen vuosi toisensa jälkeen vertauksia itseensä, kun puhutaan nuorista, lupaavista argentiinalaisista. Tänä vuonna Messi, ensi vuonna... niinpä, ja loppujen lopuksi: on vain yksi Diego, niin kuin on vain yksi Pelé.