Vapaa keskustelu > Vapaa keskustelu

Madridin pommi-iskut

(1/5) > >>

luisfigo:
Taas on lööpit täynnä sairasta terrorismia >:( Mun mielestä terrorismista pitäisi jos se vaatii ihmishenkiä tuomita kuolemaan, mutta esim. kettutytöt elinkautiseen. Sairaalloista porukkaa on ne jotka tukevat terrorismia ja tekevät sitä

Royce:
Tää on kyllä jotain kamalaa...  :-\

tiia:
Myös mulla on samoja fiiliksiä kuin Roycella. Sukulaisia, kavereita ja tuttuja on Espanja täynnä ja kymmeniä Madridissa. Eivät loukkaantuneet, mutta olivat paikalla, näkivät ja auttoivat.  :'( kyllä pisti hiljaseksi eilen.....

luisfigo:
Al-Qaida on ilmottautunut syyliseksi iskuihin, juuri oltiin löydetty yksi pommi jossa petti laukaisumekanismi. Taitaa alkaa pommihippa. Terrorismia ei vaan onnistuta kitkemään ikinä, sitä vaan voidaan hidastaa vähän. Koraani on sairain teos tahallaan väärintulkittuna.

Nestori :(

luisfigo:
Pommit repivät Madridia Euroopan verisimmässä terrori-iskussa
JOUKKOMURHA AAMURUUHKASSA

Koko Madrid pysähtyi eilen järkytyksestä, kun kymmenen pommia räjähti lähes yhtä aikaa ruuhkaisissa aamujunissa. Silminnäkijät kertoivat kauhustaan verilöylyn näyttämöllä, ja joukkomurhasta epäiltiin sekä baskiterroristeja että äärimuslimeja.

Tässä jutussa myös:
"Se oli kuin teurastamo"
Pahamaineinen 11. päivä


Räjähdyksen uhrit saivat ensiapua ratapihalla Atochan aseman ulkopuolella. (PABLO TORRES GUERRERO / REUTERS)

Iskun tekijäksi ilmoittautui islamilainen ryhmä, jolla on yhteyksiä Al-Qaida-järjestöön. Espanjan ulkoministeri Ana Palacio piti kuitenkin baskien itsenäisyyttä ajava Etaa todennäköisimpänä syyllisenä. Palacio kertoi kantansa perjantaiaamuna Ranskan radiolle.

Tuhansien madridilaisten työ- tai koulumatka muuttui eilisaamuna täydelliseksi helvetiksi, kun kymmenen pommia räjähti ruuhkaisissa junissa ja asemilla. Ambulanssit ja poliisiautot kiitivät kolmelle rautatieasemalle, joilla vallitsi täysi kaaos.

Järkyttyneitä matkustajia kompasteli ulos junanvaunuista veren peittämin kasvoin. Osa uhreista oli loukkaantunut niin pahoin, että heitä jouduttiin hoitamaan ratapihoilla ennen kuin heidät voitiin siirtää sairaalaan.

Lähes 200 ihmistä sai surmansa ja yli 1200 haavoittui. Kyseessä olikin verisin eurooppalaisessa suurkaupungissa rauhan aikana tehty terrori-isku.

- Tunsimme kovan tärähdyksen ja valot sammuivat. Vaunussani oli täysi kaaos. Emme tienneet, mitä tapahtui, emmekä saaneet ovia auki, junassa matkustanut Antonio Villacanas kertoi Santa Eugenian asemalla.

- Takanani ollut vaunu oli täynnä ruumiita. Jotkut matkustajat olivat palaneet istuimilleen, Villacanas kuvaili hirvittävää näkyä.

"Se oli kuin teurastamo"
Marino-niminen, 28-vuotias mies kertoi El Pais -lehdelle takanaan olleen vaunun lennähtäneen ilmaan räjähdyksen voimasta. Hän yritti auttaa haavoittuneita matkustajia.

- Yksi tyttö kuoli käsivarsilleni.

Ensimmäisten joukossa paikalle saapunut ambulanssimies Enrique Sanchez näki junan repeytyneen auki kuin säilyketölkki.

- Emme tienneet, ketä hoitaisimme ensin. Kaikkialla oli paljon verta. Se oli kuin teurastamo, Sanchez kuvaili uransa tuskallisinta pelastustehtävää.

Sairaalat täyttyivät haavoittuneista, ja heitä kuljetettiin ambulanssien lisäksi hoitoon busseilla. Kun uutinen tapahtumasta levisi, sadat espanjalaiset kiiruhtivat luovuttamaan verta.

- Tämä on Espanjan historian pahin terroriteko. Olen surun murtama, mutta myös täynnä raivoa. Ne, jotka tämän tekivät, ovat haaskalintuja, eräs verenluovuttaja puhisi.

Luovutusjonossa seissyt 23-vuotias Angela Iranzo käyttää itsekin junaa työmatkoillaan.

- Totta kai minua pelottaa. Uhrithan olivat tavallisia matkustajia, Iranzo tuskaili.

Pahamaineinen 11. päivä
Ensimmäiset epäilykset kohdistuivat terrorismin keinoin itsenäistä baskivaltiota ajavaan Etaan, mutta illan mittaan epäilykset kääntyivät Osama bin Ladenin al-Qaida-verkostoon.

Poliisi oli kiristänyt turvatoimia jo ennen iskuja, koska Etan pelättiin iskevän ennen sunnuntaina pidettäviä parlamenttivaaleja. Vaikka vaalit ilmeisesti järjestetään suunnitelmien mukaan, puolueet lopettivat kampanjoinnin, ja maahan julistettiin kolmen päivän suruaika.

Jotkut omaisista eivät olleet vielä illallakaan saaneet varmuutta rakkaittensa kohtalosta.

Pääministeri Jose Maria Aznar kehotti espanjalaisia lähtemään tänään perjantaina kaduille osoittamaan mieltään iskuja vastaan ja vannoi hallituksen pidättävän iskut tehneet rikolliset.

- Terrorismi ei ole sokea. Nämä terroristit tahtoivat aiheuttaa mahdollisimman paljon vahinkoa. Tämä oli joukkomurha, Aznar sanoi puhuessaan kansalaisille televisiossa.

Kuningas Juan Carlos vieraili haavoittuneiden luona ja ilmaisi osanottonsa uhrien perheille lyhyessä tv-lausunnossa.

- Kuninkaanne kärsii kanssanne, hän sanoi.

Espanjalaiset tiedotusvälineet löysivät verilöylystä selviä yhtymäkohtia Yhdysvalloissa tehtyihin terrori-iskuihin. Median johtopäätös oli: sen jälkeen, mitä New Yorkissa tapahtui 11. syyskuuta 2001 ja Madridissa 11. maaliskuuta 2004, mikään ei koskaan palaa ennalleen.

SIRPA KULONEN
sirpa.kulonen@iltalehti.fi
LÄHTEET: AFP, REUTERS, BBC >:( >:( >:( >:(

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta