Kirjoittaja Aihe: PES 2011  (Luettu 4067 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

pälle

  • Viestejä: 2359
PES 2011
« : 14.11.2010, 16.40.52 »
Pro Evolution Soccer 2011 -uuden ajan paras PES.

"Jalkapallo herättää ihmisissä suuria tunteita, onhan se yksi maailman harrastetuimmista ja seuratuimmista urheilulajeista. Siksi ei ole ihmekään, että eräs videopelien ystävien kuumimmista kiistakapuloista on viime vuosina äärimmäisen tiukaksi äitynyt kilpailu Pro Evolution Soccer- ja FIFA-pelisarjojen välillä. PES 2010 oli monien mielestä pienoinen floppi, varsinkin kun EA Sports tuntui tuovan kehiin vuosi vuodelta parempaa jalkapallosimulaatiota uuden FIFAn muodossa. PESin puolustajat saavat kuitenkin tänä vuonna lyödä pökköä pesään, sillä kisa on nyt tiukempi kuin koskaan.

PESien vahvuutena on yleisesti pidetty niiden kepeämpää videopelimäistä toteutusta verrattuna nyky-kilpailijan kuivahkon simulaatiomaiseen otteeseen. PES 2011 on hidastanut pelitempoa realistisemmalle tasolle, minkä ansiosta peli muistuttaa entistä enemmän oikeaa jalkapalloa. Maalintekopaikkojen saaminen edellyttää aiempaa enemmän huolellista syöttelyä ja tarkkaa rakentelua, eikä maalinteko muutenkaan tunnu olevan kiinni niin paljon yksilöiden suorituksista kuin joukkuepelistä.
Maalinteko tuntuu tänä vuonna olevan muutenkin haastavampaa. Otteluissa ei synny jatkuvasti toinen toistaan näyttävämpiä kasseja, vaan työllä ja vaivalla ansaitut maalipaikat tuottavat tavanomaisempia, mutta sitäkin maukkaampia maaleja.

Myös pelin tekoälyä on viilattu viime vuoden versiosta. Tekoäly antaa reippaasti tiukemman vastuksen jo keskivaikealla tasolla, ja varsinkin puolustuslinjojen puhkominen läpisyötöillä on huomattavasti vaikeampaa. Omien joukkuetoverien tekoäly tuntuu kuitenkin nukahtelevan välillä, sillä metrin päässä pallosta oleva pelaaja ei välttämättä nouda harhateille ajautunutta pelivälinettä, jos syöttöä ei tarkoitettu kyseiselle pelaajalle. Tämä johtaa usein harmillisiin hallinnan menetyksiin ja turhauttaviin vastahyökkäyksiin, jos pelaaja ei itse ehdi noutamaan palloa.
Pelituntuman uudistukset ovat vieneet peliä selkeästi realistisempaan suuntaan. On hyvin pitkälti makuasia, pitääkö pelisarjan ottamasta suunnasta, sillä osa pelien hauskuudesta on perua juuri videopelimäisestä tyylistä.

Pelaajat näyttävät hyvältä, ja hidastuksia tulee joskus kelailtua pitkään pelkästään tämän takia.
Yksi suurimmista uudistuksista liittyy yhteen pelisarjan selkeimmistä vahvuuksista. Seuramanagerointiin keskittyvä Master League pelaajakauppoineen on tänä vuonna nimittäin siirtynyt verkkoon. Perinteinen yksinpeli on toki edelleen mukana, mutta ilman merkittävän oloisia uudistuksia, ellei huomattavasti käyttäjäystävällisempää valikkorakennetta huomioida.

Master League Online eroaa yksinpeliveljestään melkoisesti. Pelaajat luovat joukkueensa verkkoliigaan, jossa ei varsinaisesti pelata kausia, vaan otteluihin osallistutaan maksamalla osallistumismaksu seuran varoista. Budjettia kerrytetään pelisuorituksilla sekä pörssihenkisesti toimivilla pelaajakaupoilla. Verkkopelissä pelaajien hinta muuttuu kysynnän ja tarjonnan mukaan, eli suositusta pelaajasta joutuu maksamaan enemmän kuin nukkuvasta tähdestä. Voittoa voi tavoitella hankkimalla pelaajia, joiden uskoo olevan alihinnoiteltuja, ja heikosti suoriutuvista huipputähdistä kannattaa hankkiutua eroon pikimmiten. Verkkokahinoissa pärjäämisestä ei kannata kantaa liiaksi huolta, sillä Master League Onlinessa on viisi divisioonaa, joihin pelaajat sijoittuvat pelisuoritustensa perusteella. Aloittelevien managerien ei siis lähtökohtaisesti pitäisi joutua PES-konkarien myllytykseen.

PES 2011 sisältää myös hieman erikoisempia uutuustoimintoja. Otteluita pelaamalla pelaajat saavat pisteitä, joilla voi avata lukittua pelisisältöä, missä ei sinänsä ole mitään erikoista. Sisällön tyyli on kuitenkin poikkeuksellista, sillä pelikäyttöön voi avata esimerkiksi tynnyrin tai tyynyn pallon korvikkeeksi tai Pääsiäissaarelta tuttujen muinaisten Moai-patsaiden tyylisen pelaajan pään.

Viime vuoden tapaan pelissä on mukana Mestareiden liigan lisenssi, joten Euroopan tavoitelluinta seurajoukkuepystiä pääsee tavoittelemaan autenttisen ulkoasun luodessa tunnelmaa. Uutena tuttavuutena mukana on Etelä-Amerikan vastaava kilvoittelu, Copa Libertadores. Kovimmat futisfanit arvostavat varmasti turnauksen mukanaoloa, mutta pelattavuudeltaan turnaus on käytännössä identtinen Mestareiden liigan kanssa, joten hirveästi annettavaa ei Conmebolin seuramestaruuskisoilla ole näin suomalaisesta näkökulmasta.

Maaleja ei synny ihan samaan tahtiin, kun veskareillakin pysyy pallo näpeissä aiempaa paremmin. Harvempaan syntyvät kassit maistuvatkin sitä paremmilta.
Graafisesti PES 2011 on tasokas, ja pelaajien animaatiot näyttävät hyvältä niin pelin aikana kuin hidastuksissakin. Ihan ongelmatonta animointi ei kuitenkaan ole, sillä pelaajat näyttävät välillä kaatuilevan ilman fyysistä kontaktia (mikä saattaa tietysti irvileukojen mielestä olla varsin ominaista joillekin tähtifutareille), ja maaliverkot venyvät välillä varsin luonnottomiin mittoihin.

Konami on värvännyt uuteen PESiin selotuksesta vastaavan Jon Championin aisapariksi Ison-Britannian vanhimmalla kaupallisella tv-kanavalla ITV:llä työskentelevän entisen jalkapalloilijan Jim Beglinin. Ikävä kyllä tulokkaan annin ei voi oikein sanoa parantavan pelikokemusta, sillä selostusosasto on edelleen varsin aneeminen verrattuna kilpailija FIFAn vastaavaan. Selostajat selittävät lisäksi välillä aivan puutaheinää, eli parannettavaa riittää vielä tälläkin sektorilla.

PESin eduksi on laskettava myös säätömahdollisuuksien paraneminen. Kikkoja voi yhdistellä mieleisekseen yhdistelmäksi pelin kikkaeditorilla, joka on kohtuullisen yksinkertainen käytettävä. Myös strategioiden säätämisessä on mukavasti vapautta, sillä pelaajien paikkoja kentällä voi vedellä vapaasti liikuteltavan osoittimen avulla. Valitettavasti peli ei erityisesti tarjoa auttavaa kättään työkalujen käyttöön, joten jalkapallon hienouksia osaamattomien on tutustuttava strategiatyökaluun yrityksen ja erehdyksen kautta.

Pelin valikot on laitettu uuteen uskoon, mikä onkin käytettävyyden kannalta tosi kiva juttu.
Konamin ei voi sanoa tänäkään vuonna heittäneen kaikkia jokereita kerralla pöytään, sillä PES 2011:stä on helppo löytää puutteita, joiden takia vaakakuppi kallistuisi tänä syksynä FIFA 11:n puolelle. Peliä on kuitenkin jälleen hauska pelata, ja pidin monista uudistuksista kovasti. PES 2011 astuu askeleen realistisempaan suuntaan, muttei kuitenkaan hylkää juuriaan. Valinta kahden hyvän futispelin välillä tulee olemaan tänä vuonna poikkeuksellisen haastava."
"Kun synnyin, taivaalta osoitettiin minua ja sanottiin: Tuo on se kaveri." - Romario

G Higuain

  • Viestejä: 341
Vs: PES 2011
« Vastaus #1 : 15.11.2010, 11.32.10 »
Tuli viikonloppuna kaverilla pelailtua kyseistä peliä ihan reippaasti ja pakko kyllä sanoa, että tuli hyvä fiilis!

Omasta mielestäni PES 6:n jälkeen alkanut laskusuhdanne on takanapäin ja vihdoin saa nauttia hyvästä futispelistä. Fifat eivät ole oikein iskeneet vaikkakin menivät viime vuosina PESeistä ohitse. Yksi suuri syy meikäläiselle ainankin Fifojen vierastamiseen oli semmoinen "lagailu/responsen puute". En tiedä miten kuvailla paremmin, mutta tuntui, että FIFAssa se äijä teki kaikki liikkeet myöhässä ja vaikutti ihan luonnottomalta se tatsi.

Onkos muilla kokemuksia uudesta PESsistä?

Nathorr

  • Viestejä: 368
Vs: PES 2011
« Vastaus #2 : 16.11.2010, 00.21.15 »
Historiikki: FIFA 98-05 -> PES4 -> PES5 -> PES6 -> PES2008 -> PES2009 -> PES6 -> PES2010 -> PES6 -> FIFA10 (Xbox 360) -> PES2011 & FIFA11 -> PES6

Lyhyesti: PES paransi viime vuosista, FIFA11 PC = FIFA10 Xbox 360. PES6 kuitenkin patcheineen (erityisesti PES7-patch) on lajin kruunaamaton kuningas ainakin ensi vuoteen asti. PES2011 toi jälleen sen ilon takaisin, mikä pessistä katosi PES6:n jälkeen, mutta peliä vaivaa edelleen pienet ja ärsyttävät virheet. FIFAssa taas en tahdo löytää minkäänlaista tatsia, vähän kuin nussis mutta mitään ei tunne. Jokainen maali PES6:ssa tuo jonkinlaista hyvän olon tunnetta, PES2011 oli myös jotain sinne päin, muttei läheskään vastaava trippi. FIFA tuntui pakkopullalta.

Kokemukset siis PC:ltä tuota yhtä poikkeusta lukuunottamatta.
"On se vekkuli, velikulta." - Virkkunen Pepestä | "ainoa mikä on hirveää katsottavaa on sun kirjoituksesi barcafani..." | ¡Hala Madrid!

pälle

  • Viestejä: 2359
Vs: PES 2011
« Vastaus #3 : 16.11.2010, 15.50.33 »
Oma historiikki: This Is Football -> TIF 2 ...taukoa... PES 3, 4, 5, 6, 2008, 2009 (samalla siirtyminen PS3:een), 2010, 2011
En siis missään vaiheessa ole kokeillut edes FIFAa. Loistavia kaikki 6 asti. 2008 ei pleikkakakkosella tuonut oikeen mitään lisää, pleikka kolmosella pääsin kokeilemaan sitä ja se oli huono.

2009 ostin sitten PS3, mutta sekin oli huono. 2010, noh vähän parannusta, mutta edelleen huono. 2011 on nyt vihdoin jotain hyvää pes-rintamalla.  :peukku_ylos:
"Kun synnyin, taivaalta osoitettiin minua ja sanottiin: Tuo on se kaveri." - Romario

PUTA BARCA

  • Viestejä: 31
Vs: PES 2011
« Vastaus #4 : 07.02.2012, 20.23.58 »
Pes 2009 on paras ps2